Verkkomaine

Schema.org v. 7.0 vastaa COVID-19 tarpeeseen

Verkkomaineenhallinta

Schema.org – yhteisö on 16.3.2020 julkaissut päivitetyn version, jonka tarkoituksena on auttaa hakukoneita paremmin löytämään eri organisaatioiden COVID-19 aiheiset päivitykset.

Schema.org version 7.0 päivitys on tehty nopealla aikataululla, ja kehitystyötä tapahtuu edelleen.

Miksi Schema.org on tärkeää huomioida?

Schema.org julkaistiin vuonna 2011 suurimpien hakukonefirmojen toimesta. Mukana olivat Google, Bing, Yahoo ja Yandex . Scheman tarkoituksena on luoda, ylläpitää ja kehittää mallia verkkosivujen jäsennellystä tiedosta siten, että hakukoneet ymmärtävät sisältöä aiempaa paremmin ja voivat tarvittaessa esittää hakutuloksia havainnollisessa muodossa.

Google esimerkiksi näyttää hakutulosten yhteydessä toisinaan erilaisia tietolaatikoita, joista osa muodostetaan puhtaasti verkkosivun sisällön pohjalta, osa Schema.org määritysten tai näiden yhdistelmän pohjalta.

Schema.org koostuu nykyisellään 816 luokkamäärittelyistä (engl. type), näiden 1307 ominaisuudesta (engl. property) sekä 289 erityisarvosta (engl. enumeration value). Sanastoa voidaan määritellä verkkosivuille mm. RDFa, Microdata tai JSON-LD muodossa. Tällä hetkellä arviolta yli 10 miljoonaa sivustoa hyödyntää Schema määrityksiä.

Koska hakukoneet saavat tätä kautta tärkeää lisätietoa sisällöstä, voidaan katsoa että Schemalla on oma merkityksensä myös hakukoneoptimoinnissa.

Mitä uutta on versiossa 7.0?

Schema.org v. 7.0 määritellään uusia luokkia, joiden tarkoitus on helpottaa verkkosivujen ylläpitäjiä julkaisemaan koronaviruspandemiaan liittyviä päivityksiä verkkosivuillaan.

Version 7.0 sanasto sisältää luokan ‘SpecialAnnouncement’ , jossa on mahdollista määritellä päivämäärätiedolla varustettuna erilaista tilannetietoa ja niihin liittyviä verkko-osoitteita.

Toiminnon kohderyhmänä on erityisesti paikallisesti toimivat organisaatiot, kuten koulut, terveyspalvelut, apteekit, poliisi ja paikallisviranomaiset.

Esimerkkeinä luokan hyödyntämisestä voisivat olla vaikkapa koulujen sulkemiset, karanteenisäännökset, matkustusrajoitukset, tai koronaviruksen testausmahdollisuudet.

Lisää esimerkkejä löytyy Schema.org blogipostauksesta.

Mitä päivitys käytännössä tarkoittaa?

On vielä aikaista sanoa, millä tavoin Google tulee hyödyntämään versiota 7.0 hakutuloksissaan tai tietopaneelien kohdalla.

Joka tapauksessa uusi versio on pyrkimys tarjota verkkosivustojen ylläpitäjille ja hakukoneille mahdollisuus tuottaa hakupalveluiden käyttäjille entistä tarkempaa tietoa tänä haastavana aikana.